Galak syarikat tempatan guna logistik halal

Oleh : Bernama
Tarikh Disiarkan : 21-Jun-2013

KUALA LUMPUR, Khamis - MISC Integrated Logistics (MILS), sebuah syarikat penyedia perkhidmatan logistik setempat, mahu pihak kawal selia Malaysia menggesa syarikat-syarikat tempatan menggunakan logistik halal untuk mengeksport barangan mereka. "Sesetengah syarikat, terutamanya dalam perkhidmatan pengeluaran makanan, enggan menggunakan logistik halal kerana produk mereka telah disahkan oleh Jakim," kata Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutifnya, Abdul Aziz Miskon kepada Bernama semasa berlangsungnya Sidang Kemuncak Perdagangan dan Logistik Halal Global Kedua di sini.

Beliau berkata, sebagai sebuah negara Islam yang berhasrat menjadi hab halal global, memastikan produk sampai ke destinasi melalui logistik halal adalah penting. "Ia juga merupakan nilai tokok bagi syarikat-syarikat itu.

Ada kalanya kami ditanya oleh pelanggan kami, terutamanya dari Timur Tengah, sama ada barangan dihantar kepada mereka melalui cara halal," katanya. Dengan menggunakan logistik halal, produk-produk halal akan diasingkan daripada yang tidak halal, dan diletakkan dalam simpanan yang berasingan pada suhu tertentu untuk mengekalkan keadaannya. Abdul Aziz berkata, walaupun syarikat itu mengambil risiko dengan memasuki perniagaan logistik halal, namun beliau percaya usaha niaga itu akan berkembang.

Sebagai penyedia logistik pertama di Malaysia yang diperakui oleh Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC) pada 2009, MILS mencatatkan peningkatan pendapatan tiga kali ganda sejak memulakan operasi. Selain logistik halal, syarikat yang merupakan vendor berdaftar Petronas itu juga menyediakan perkhidmatan logistik biasa, kebanyakannya bagi produk farmaseutikal, bahagianbahagian kereta dan alat-alat elektronik.

"Kami mengharapkan pertumbuhan berganda tahun ini," kata Abdul Aziz. Beliau berkata, perniagaan logistik halal di Malaysia masih setahun jagung dan cabarannya ialah menimbulkan kesedaran dalam kalangan syarikatsyarikat besar tentang faedahnya. "Di sini pihak berkuasa boleh membantu. Walaupun menggunakan logistik halal melibatkan lebih kos, namun syarikatsyarikat akan meraih faedah jangka panjang," tegas beliau.

Bagi hab logistiknya di Pulau Indah, Selangor, MILS telah melabur RM150 juta. Hab itu bertindak sebagai pusat setempat bebas cukai bagi logistik halal. Perkhidmatanperkhidmatan yang disediakan termasuklah pengurusan inventori, perkhidmatan pengangkutan dan pengedaran, pengurusan fret dan kastam dan sebuah pekarangan kontena, perkhidmatan pensterilan, inventori urusan vendor, pemasangan ringan, dan penyatuan kargo. -Bernama


                    Berita Popular

Utuhkan kecekapan tentera

Oleh : SAFRI ALI, 07-Apr-2013

15 jelitawan rebut juara

Oleh : thenewsdesk@eznews.com, 14-Feb-2016

Filem OlaBola raih RM8 juta,13 hari tayangan

Oleh : thenewsdesk@eznews.com, 12-Feb-2016Dapatkan Berita Hangat Terus Ke Emel Anda

Masukan nama dan emel anda ke ruangan di bawah.